Använd solens energi till ditt hus

Funderar du på att skaffa solceller kramfors med solpaneler på ditt tak för att utnyttja solens energi till max. Men du vet inte hur du ska gå till väga eller hur det fungerar. Det är många i samhället som tror att det är komplicerat att installera och använda sig av solceller. Vi ska därför kortfattat i denna text guida och hjälpa dig att både förstå hur det går till och att du vänder dig till rätt aktör.

Så här fungerar det

Din solcellsanläggning omvandlar solens strålar till likström. Därefter går det en strömkabel från solceller timrå till en växelriktare som omvandlar elektriciteten till vanlig växelström. Elen leds senare vidare till din fastighets elcentral som i sin tur gör så att du får el till ditt hem eller företages lokaler. Med hjälp av ditt elbolag (dom flesta) kan du lagra elen om du skulle få överskott. Dvs. Om du producerar mer el än vad du förbrukar. Priset för en anläggning kan variera. En tumregel du kan använda dig av är att ju större lokal du har desto billigare brukar priset bli per kvadratmeter.

Hitta rätt aktör

Det finns en mängd olika aktörer ute på marknaden som arbetar med solceller. Därför finns det några saker du kan tänka på innan du väljer aktör. För det första är det viktigt med hur bred kompetens de har. Vidare hur lång erfarenhet de har, ju längre erfarenhet desto mer kan de och du kan känna dig tryggare i processen. Goda referenser bör de ha. Det ska även vara lätt att hitta referenserna på deras hemsida. Nästa och sista steget tycker vi att aktören bör kunna visa upp i steg hur processen går till. Att man som kund förstår hur det fungerar efter montering och installation. Även hur man kan övervaka solcellsanläggningen och att den fungerar som den ska.