När ska man anlita byggfirma och när kan man renovera själv?

När ska man anlita byggfirma och när kan man renovera själv?

 

Att renovera är något som det ibland kan råda delade meningar om. Vissa tycker att det är hur roligt som helst att få sätta sig in i alla typer av renoveringar, medan andra tycker att det är svårt och till och med lite läskigt. Oavsett vad man tycker om att renovera så finns det vissa saker som man kan göra själv, och vissa saker som man kanske inte borde göra på egen hand. Allt kan dessutom bero på vilken erfarenhet man själv har när det kommer till att renovera. Är man en duktig hemmafixare som gärna tar sig an alla möjliga projekt, eller är man en ovan person som aldrig hållit i en hammare? Även detta är saker som verkligen är avgörande för om man borde prova sig på att renovera på egen hand eller inte.

 

Det finns många saker som går hur bra som helst att göra själv när det kommer till renoveringar. Det finns även saker som man kanske ska försöka att undvika på egen hand. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vilka saker som går bra att göra själv och vilka som man kanske ska undvika – oavsett hur duktig man är eller hur mycket bakgrund man har som hemmafixare. För det är ju trots allt så att oavsett om man är hur bra som helst på att bygga och fixa, kan det vara vissa saker som man inte borde ge sig på, på grund av säkerhetsskäl bland annat.

 

Bygga och snickra

 

Oavsett om man är duktig på att renovera och fixa i hemmet eller om man inte kan någonting kan det vara otroligt roligt att prova sig på ett bygge på egen hand. Det kan vara allt från att bygga garderober eller andra möbler, att bygga en ny veranda, en altan eller varför inte ett växthus? Om man inte har någon tidigare erfarenhet kanske man ska kontakta en snickare Stockholm för att få hjälp med husbyggen eller avancerade snickerier, men vissa saker går hur bra som helst att prova på egen hand. Det kan dock finnas risk att skada sig själv om man inte har en aning om vad som sysslar med, och då är det nog klokast att ta hjälp av en duktig byggfirma Stockholm istället för att utsätta sig själv och andra för risker.

 

Arbeten som kräver kunskap om elektricitet

 

En av de mest grundläggande reglerna för renoveringar och hemmafix är att inte ge sig på arbeten som kräver kunskap om elektricitet på egen hand – om man inte är elektriker själv det vill säga. El kan vara riktigt farligt och om man ska göra något som är mer avancerat än att byta lampa eller proppar kan det vara bra att åtminstone prata med en elektriker innan man börjar, för att se till så att man får göra det själv. Men gör det helst inte själv alls, anlita en elektriker istället.

 

Slipa golv och lägga tak

 

Det finns många som kan slipa golv och lägga om tak på egen hand, men det är oftast personer som har tidigare erfarenhet från byggbranschen. Just att slipa golv kan vara enklare, men det kräver många olika verktyg och maskiner. Därför är det bättre att anlita ett företag som kan göra en golvslipning Stockholm åt en, så slipper man ta onödiga risker på egen hand eller spendera mängder av pengar på dyr utrustning som man aldrig kommer att använda igen. Dessutom kan man behöva anlita en städfirma Stockholm efter att golven blivit slipade för det blir en väldans massa smuts och damm i bostaden efter ett sådant arbete.

 

Att lägga om taket är inte heller något som man borde ge sig på själv egentligen. Där finns det verkligen risk för att skada sig själv och huset samtidigt. Det är ett arbete som kräver enorm kompetens och ett väldigt seriöst säkerhetstänk. En takläggare stockholm har dock koll på läget –  Det är ju trots allt ett arbete som sker på ett tag – något som kan resultera i ett relativt långt fall till marken om man sköter det fel. Dessutom finns det en stor risk att man skadar sig när man lyfter material eller genomför själva arbetet om man inte vet hur man ska jobba ergonomiskt. Det är otroligt mycket bättre att låta proffsen sköta det här, eller hur?

 

Vatten, avlopp och rör

 

Sist men inte minst – vatten, rör och avlopp. Visst, om man har stopp i avloppet är det bara att ta tag i det på egen hand, men för större renoveringar och arbeten är det ytterst olämpligt att göra det själv. Nu snackar vi såklart om stora arbeten såsom stambyten och relining. Att spola avloppet är en bra försäkring mot framtida problem.

 

Det som är själva grejen med vatten och avlopp är att man lätt kan göra fel och skada rören eller avloppen. Rörmokare är duktiga på sitt arbete och vet hur man ska handskas med rör och avlopp för att inte skada dem eller göra fel. Om man inte har den kunskapen i bakhuvudet vet man för det första inte vad man ska göra, och man vet för det andra inte hur man ska göra det på rätt sätt. Därför är det alltid bättre att kontakta en rörmokare som kan ge en bra offert på jobbet och inte ens försöka ge sig på jobbet på egen hand. Vad som egentligen var ett enkelt jobb för en rörmokare kan resultera i katastrof om man själv försöker sig på att åtgärda problemet utan rätt kunskap när man ska göra en badrumsrenovering.