Begagnad elektronik – Detta ska du tänka på!

När man är ute efter ny elektronik så finns det både för och nackdelar med att handla begagnat. Många av oss föredrar att köpa begagnat när det gäller hem- och kontorselektronik. Vi håller alltid utkik efter en bättre affär, antingen för vår egen eller företagets skull. Så låt oss ta en titt på några av för- och nackdelarna med att köpa begagnad elektronik.

Som många redan vet så handlar de flesta på begagnat marknaden för att dem vill spara pengar. Varför betala nästan dubbelt så mycket för en mobil ny som begagnade mobiler kostar? Anledningen till att många väljer nytt framför begagnat är för att dem känner sig trygga med att få en garanti på produkten. Garantierna brukar sträcka sig mellan ett till fem år och skyddar kunden mot eventuella fabrikationsfel. Om man köper en produkt som fortfarande har fabriksgaranti så måste man tänka på att den garantin oftast inte gäller om produkten bytt ägare. Se därför till att alltid kontrollera om produktens kvitto är kopplad till personen som först köpte den. Är den inte det så kommer man fortfarande att ha samma garanti som om man köpt den ny. Har du där emot köpt en begagnad ipad eller liknande från ett företag som säljer begagnad elektronik så kan man med stor säkerhet erhålla en garanti hos företaget som säljer den begagnad. Oftast får man betala lite extra när man köper begagnad ipad via företag jämfört med om man köpt den av en privatperson. Men fördelarna är inte bara en eventuell garanti utan också att företaget som säljer produkten ofta har servat och gått igenom produkten innan de säljer den vidare.

Kolla alltid kvitto! – Vad man än köper begagnade datorer av en privatperson så måste man alltid begära att få med original kvittot, detta oavsett om det är en häst eller en dator. Visar det sig att vid ett senare tillfälle att produkten är stulen så kommer man åka fast för häleri trots man har handlat i god tro, det vill säga om du inte begärt kvittot. Har man fått med ett kvitto så har man gjort allt man kan för att försäkra sig om att produkten är lagligt inskaffad. Har tjuven lyckats få tag på ett kvitto som den lurat dig va äkta så kommer garanterat åklagaren lägga ner misstankarna mot dig om man har kvittot kvar på den bärbar dator du köpt

Vi har bara en värld- och den måste vi spara på. – Med det sagt så sparar vi massor på världens resurser när vi köper till exempel begagnade datorer. Varje gång någon väljer att köpa en begagnad dator istället för att fabrikerna ska tillverka en ny så sparar man hela 1.8 ton råmaterial som behövs för att förädla och producera delar till datorn. 1.8ton låter kanske helt galet eftersom en laptop max väger några kilo, men det är helt sant. I processen vid tillverkningen så kan man behöva använda vissa material som är blandade med annat. De förädlar vissa metaller genom att använda olika kemikalier och andra material som efter processen går till spillo för att det längre inte finns något användningsområde för slaggprodukterna som uppstår. Snacka om slöseri! Tänk på det nästa gång en annons på billiga datorer dyker upp att det kanske är bättre för både miljön och plånboken att ge sig in på de olika köp och sälj forumen som finns och leta reda på en gamingdator.

Gör en kontroll av produkten – När man handlar begagnad elektronik så är det viktigt att kolla över produktens skick. Visar det sig att fläktar och andra komponenter är fyllda med damm så avstå från köpet direkt.