Shingeltak – det bästa valet för dig

På senare tid har shingeltak och plåttak stockholm blivit alltmer populärt. Och det är inte så konstigt eftersom priset är överkomligt, det ser snyggt ut och dessutom kan du lätt lägga taket själv.

Vad består shingeltak av?

Materialet är självhäftande vilket gör det väldigt enkelt att jobba med, även för dig som är novis. Men det gäller att du är lite händig och har lite intresse av att arbeta med händerna. Formatet är väldigt behändigt och enkelt att arbeta med eftersom det är så pass lättviktigt.

Den stora skillnaden mellan takpapp och takskingel Stockholm är att takpapp kommer på rulle medans shingeltak består av formskurna plattor. Som alla är försedda med en så kallad tunga för enkel installering.

I grund och botten består shingeltak av tre delar. I botten hittar du en väv av glasfiber som impregnerats. Mellanlagret består av oxiderad asfalt och ytterst hittar du ett ytskikt av krossad skiffer eller någon annan mineral.

Eftersom glasfiberväv inte är ett organiskt material står det effektivt emot fukt och rötsvampar av alla de slag. Asfalten hjälper till att impregnera plattan samt stabilisera den och skifferkornen skyddar asfalten mot ultravioletta strålar som kan verka nedbrytande för materialet.

Sammantaget är shingeltak framtaget och tillverkat för att klara av det hårda nordiska klimatet. Men om du bor i ett väldigt snörikt område är inte shingeltak att rekommendera för dig eftersom snö inte glider av materialet. Tänk på att anlita en duktig takläggare stockholm för installation av ditt shingel så slipper du framtida problem.

Göra själv eller anlita hjälp?

Som nämnt innan är det väldigt enkelt att lägga takskingel Stockholm på egen hand. Men att renovera och reparera takstommen kan vara väldigt mycket svårare. Om du inte har erfarenhet och faktiskt vet vad du pysslar med bör du alltid anlita hjälp. Ett tak som inte är lagt ordentligt står inte emot väder och vind. Samt att det inte håller speciellt länge.